Frank Møller Aarestrup

Frank Møller Aarestrup

Professor, forskningsgruppeleder

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Forskningsgruppen for Genetisk Epidemiologi

Danmarks Tekniske Universitet

Henrik Dams Allé

Bygning 204, rum 115

2800 Kgs. Lyngby

Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

Profil
Kurser
Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2022
Bakterier på agarplade
12 OKT

Forskere opbygger et ’Wikipedia’ for resistente bakterier

Antibiotikaresistens er ifølge WHO en af de største trusler mod folkesundheden. DTU-forskere har skabt et nyt værktøj i kampen mod resistente bakterier, der med afsæt i 214.000 mikrobiomprøver kan skabe overblik over problemet på tværs af lande, mennesker og miljøer.

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme Dataanalyse
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
05 SEP

Tanzania får adgang til livreddende udstyr

Sundhedspersonale i Tanzania har via DTU-projekt fået et nyt våben: Avanceret udstyr som selv under de mest primitive forhold kan bruges til at afsløre, hvorfor folk bliver syge.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme Medicinske apparater og systemer
2021
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
18 MAJ

Stor andel indsamlede bakterier i EU er antibiotikaresistente

En stor del af de salmonella- og campylobacterbakterier, der er indsamlet som en del af overvågningsprogrammer i EU, er resistente overfor antibiotikatyper, som ofte bliver brugt til at behandle infektioner i mennesker og dyr.

Fødevarer og fiskeri Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2020
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
01 APR

Flere multiresistente bakterier i Europa

Det bliver stadig sværere at behandle fødevarebårne infektioner blandt europæere. Flere og flere salmonella- og campylobacterbakterier er nemlig resistente overfor antibiotikatyper, som læger typisk vælger til at behandle infektionerne med. Det viser nye EU-tal.

Fødevarer og fiskeri Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
05 MAR

DTU booster resistensovervågningen i Afrika og Asien

DTU Fødevareinstituttet hjælper i tre nye projekter afrikanske lande til at implementere helgenomsekventering og Asien med at skaffe bedre data i kampen mod antibiotikaresistens.

Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
10 FEB

Arvtager til global resistensovervågning via spildevand søges

DTU-professor efterlyser i tidsskriftet Science nogle til at videreføre en global overvågning af antibiotikaresistente bakterier og smitsomme sygdomme via spildevand.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
2019
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
10 DEC

DTU resistensekspert blandt verdens mest indflydelsesrige forskere

Professor og antibiotikaresistensekspert Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet er blandt de mest indflydelsesrige videnskabsfolk i verden.

Fødevarer og fiskeri Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
21 NOV

DTU øger den internationale antibiotikaresistensrådgivning

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation har udnævnt DTU Fødevareinstituttet som nyt referencecenter for antibiotikaresistens.

Fødevarer og fiskeri Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
19 NOV

Når antibiotika ikke virker - en af de største trusler mod sundheden

Hvert år koster antibiotikaresistens ifølge tal fra EU 25.000 europæere livet. WHO anser antibiotikaresistens for at være en af de største trusler mod menneskers sundhed, og DTU Fødevareinstituttet har gjort Danmark til en global pioner i kampen mod de resistente bakterier.

Bioteknologi Gener og genomer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.dk
21 MAR

Hør om global sygdomsovervågning på WHO-webinar

Hvordan analyser af spildevand kan bruges til at overvåge forekomsten af antibiotikaresistens og smitsomme sygdomme i hele verden, kan du høre mere om på et webinar den 26. marts.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
Photo: Courage Kosi Setsoafia Saba. University for Development Studies, Ghana
08 MAR

Spildevand afslører antibiotikaresistens i hele verden

Spildevand kan afsløre, hvor mange antibiotikaresistente bakterier raske befolkninger bærer rundt på, viser et internationalt studie ledet af DTU.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2017
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
21 NOV

Pris for kamp mod globale fødevareudfordringer

Mandag den 20. november modtog Frank Møller Aarestrup Nils Foss Excellence prisen 2017 for sin banebrydende forskning indenfor antibiotikaresistens – forskning der har direkte indvirkning på den globale fødevaresikkerhed og sundhed.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
06 OKT

Pris for innovativ fødevareforskning på vej til DTU

20. november 2017 bliver Nils Foss Excellence prisen uddelt til en internationalt anerkendt forsker for innovativ forskning på fødevareområdet. I år er de nominerede til prisen professor Per Brockhoff, DTU Compute og professor Frank Møller Aarestrup, DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
28 FEB

Høj grad af antibiotikaresistens i bakterier i EU

En høj grad af resistens overfor gængse antibiotikatyper er fundet blandt bakterier i både mennesker og dyr i Europa. En rapport med nye EU-tal understreger, at antibiotikaresistens udgør en alvorlig trussel mod mennesker og dyrs sundhed. Danmark har i mange henseender et mindre resistensproblem end de fleste europæiske lande.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
EFSA logo
16 FEB

Nytænkning nødvendig for at bekæmpe antibiotikaresistens

For at bremse udviklingen af antibiotikaresistente bakterier er det nødvendigt at finde nye måder at forebygge og behandle infektioner i dyr, gentænke nutidens husdyrproduktion og undlade at bruge antibiotika, hvor alternativer eksisterer. Det er konklusionen i en videnskabelig vurdering fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet...

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
26 JAN

På vej mod global overvågning af antibiotikaresistens

Spildevandanalyser fra 100 lande verden over skal bruges til at overvåge forekomsten af antibiotikaresistens i op mod halvdelen af jordens befolkning. Det er hensigten med et projekt ledet af DTU Fødevareinstituttet, som Novo Nordisk Fonden støtter med 60 millioner.

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
2016
Photo: Mikkel Adsbøl
30 NOV

Årtiers kamp mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Fødevaresikkerheden i Danmark er høj, men alligevel gør fødevareoverførte sygdomsfremkaldende mikroorganismer hvert år et betydeligt antal danskere syge. I over 30 år har DTU Fødevareinstituttet spillet en central rolle i at forhindre forbrugerne i at blive syge af det, de spiser. Det er bl.a. sket ved at udvikle strategier til at holde...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.dk
25 AUG

Kortlægning af fødevarers DNA kan afsløre fup

En kortlægning af DNA’et i en fødevare vil i fremtiden kunne bruges til at undersøge, om produktet indeholder de ingredienser, varedeklarationen lover. Udstyret til at kortlægge produkters DNA-profil kan dog ikke bruges rutinemæssigt endnu. Det er for dyrt og kræver specialistviden at analysere resultaterne. I takt med at udstyret bliver...

Gener og genomer Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
23 AUG

WHO anerkender DTU Fødevareinstituttets helgenomforskning

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt som Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, første samarbejdscenter for genomics. Derved anerkender WHO instituttets pionerarbejde indenfor forskning i brugen af helgenomsekventering – en teknologi til at afdække mikroorganismers totale DNA-profil på én gang. Gennem samarbejdet skal instituttet blandt...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Fødevarer og fiskeri
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
07 JUN

Solide data er vigtigt våben i kampen mod antibiotikaresistens

Solide data om både antibiotikaforbrug og -resistens er et afgørende våben i kampen mod resistente bakterier. I Danmark har den erkendelse allerede for 20 år ført til oprettelsen af overvågningsprogrammet DANMAP, som siden har inspireret globalt. Senest har EU’s sundhedskommissær været i Danmark og set nærmere på programmet, og American...

Fødevarer og fiskeri Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer